UEFA Europa League: Benfica besegrar Rangers på Ibrox och går vidare till kvartsfinal

.

Benfica krossade Rangers förhoppningar om en ny djupresa i UEFA Europa League när Rafa Silvas enda mål säkrade en 1-0-seger i Glasgow och avancerade med 3-2 på totalen. Bayer Leverkusen undvek med nöd och näppe en skräll med sena mål från Patrik Schick mot Qarabag. AC Milan, Marseille och Atalanta gör dem sällskap i fredagens kvartsfinallottning.

Benfica avslutade Rangers dröm om en ny djupresa i UEFA Europa League när Rafa Silva gjorde det enda målet på ett blött Ibrox för att ge de portugisiska mästarna en sammanlagd 3-2-seger, eftersom Bayer Leverkusen behövde två stopptidsmål av Patrik Schick för att bli bättre än Qarabag.

AC Milan, Marseille och Billiga Atalanta fotbollströjor är också bland Liverpools och West Hams potentiella motståndare i fredagens kvartsfinallottning, live på TNT Sports.

Skyfallet i Glasgow skapade förrädiska förhållanden med få chanser för båda lagen, i stark kontrast till 2-2-matchen i Lissabon förra veckan.

Benfica hade sällan hotat innan de skapade ett ögonblick av klass för att knipa oavgjort 20 minuter från slutet.

Gästerna bröt efter en Rangers-hörna och Angel Di Marias nick ledde till Silva som svepte bollen över Jack Butland och gjorde sitt 18:e mål för säsongen.

Butland hade förbisetts av Gareth Southgate tidigare under dagen för en plats i den engelska truppen, men höll sitt lag kvar i matchen med en fin räddning lågt till vänster för att neka Alexander Bah en andra åtta minuter från slutet.

Butlands hjältedåd var dock till ingen nytta, eftersom Rangers misslyckades med att hitta en kvittering för att skicka matchen till förlängning.

Schick räddar Leverkusen

Leverkusen är fortfarande obesegrade i 37 matcher i alla turneringar den här säsongen men fick två gånger se sig besegrade av Qarabag.
Xabi Alonsos mannar stormar mot sin första Bundesliga-titel, men fick återigen förlita sig på en sen show efter att ha hamnat i underläge med 2-0 mot de azerbajdzjanska mästarna, precis som de gjorde i den första matchen.

Abdellah Zoubir gav Qarabag ledningen efter en timme, men gästernas glädje verkade kortvarig när Anthony Taylor visade ut Elvin Cafarguliyev för att ha dragit ner Jeremie Frimpong efter en VAR-granskning.

Men de 10 männen skakade av sig den smällen genom att bryta fram och fördubbla sin ledning.

Juninho stod för en otrolig skicklighet när han gjorde mål i den första matchen och fick ett enklare avslut av Marko Vesovics lockande inlägg.

Leverkusen slog snabbt tillbaka tack vare sina imponerande ytterbackar när Frimpong dämpade ett inlägg från Alex Grimaldo i det bortre hörnet.

Men de fick vänta till den 93:e minuten innan de kvitterade när Schick, som också gjorde ett kvitteringsmål på stopptid i det första mötet, tryckte in bollen vid den närmaste stolpen.

Den tjeckiske anfallaren undvek sedan förlängning genom att fullborda comebacken med en nick på stolpen åtta minuter in på tilläggstiden.

Milan kryssar, Marseille överlever skrällen

Billiga AC Milan fotbollströjor barn tog sig till åttondelsfinal med en 3-1-seger över tiomanna Slavia Prag i den tjeckiska huvudstaden.

Slavia låg redan under med 4-2 efter det första mötet och den svåra uppgiften blev nästan omöjlig när Tomas Holes fick rött kort för en stämpling på Davide Calabria.
Två mål på tre minuter dödade oavgjort när Christian Pulisic skar inåt och placerade in med sin vänsterfot innan Ruben Loftus-Cheek fortsatte sin fina målform genom att knacka in sitt åttonde mål 2024 efter Theo Hernandez inlägg.

Milans hopp om att gå hela vägen i Europa League kan mycket väl vila på Billiga Rafael Leao fotbollströjor och den portugisiske anfallaren stod för ytterligare ett ögonblick av fantastisk kvalitet när han hittade det övre hörnet för att strö salt i Slavias sår före halvtid.
David Juraseks mål såg till att Slavia åtminstone avslutade kvällen med en tröst, men det är Milan som kommer att utgöra ett stort hot i fredagens lottning.

Marseille fick arbeta mycket hårdare när Villarreal var nära att göra en anmärkningsvärd upphämtning från ett 4-0-underläge i första omgången.

Etienne Capoue nickade in ledningsmålet och Alexander Sorloths mål tidigt i den andra halvleken bäddade för en nervös sista halvtimme för gästerna.

Villarreal fick blodad tand när Yerson Mosquera nickade in en frispark fem minuter från slutet.

Men tävlingens bästa målskytt Pierre-Emerick Aubameyang, vände in för Jonathan Clauss för att få Marseille ur kroken på stopptid.

I UEFA Europa Conference League stod Olympiakos för en fantastisk upphämtning och vann omgångens match mot Maccabi Tel Aviv med sammanlagt 7-5 trots att man förlorade det första mötet med 4-1 på hemmaplan.

Israelerna hade ingen hemmaplansfördel i returmötet som spelades i Serbien på grund av konflikten i Mellanöstern och tre mål i första halvlek av Daniel Podence, Kostas Fortounis och Ayoub El Kaabi raderade ut Robbie Keanes försprång före paus.

Eran Zahavis straff gav Maccabi ledningen igen, men El Kaabis 25:e mål för säsongen tog matchen till förlängning. Stefan Jovetic och Youssef El Arabi fullbordade sedan comebacken.

Fiorentina slog ut Maccabi Haifa med sammanlagt 5-4 efter 1-1 i Florens.

Antonin Baraks mål räckte för att ta förra säsongens finalister till åttondelsfinal trots att Anan Khalaili gav israelerna hopp i slutet av matchen.

Club Brugge vände ett 2-1-underläge i första halvlek med en 3-0-seger över Molde.

Lille gjorde sin skada i det första mötet när de tog sig till åttondelsfinal med sammanlagt 4-1 trots att de fick 1-1 hemma mot Sturm Graz.

PAOK krossade de kroatiska mästarna Dinamo Zagreb med 5-1 i Grekland och vände ett 2-0-underläge från det första mötet.

Fenerbahce fick förlita sig på sin 3-0-seger i Belgien förra veckan för att ta sig vidare med 3-1 sammanlagt efter att ha förlorat med 1-0 hemma mot Union Saint-Gilloise.

Viktoria Plzen vann över Servette i en straffläggning efter en mållös match i 210 minuter.